Νέα Τεχνική για Παπ Τεστ Μαστού.

 

Η Πρότυπη Κλινική Μαστού της ΡΕΑ εφαρμόζει με απόλυτη ασφάλεια τη νέα πρωτοποριακή τεχνική Duct Lavage- Duct Brushing, που υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση παθήσεων του μαστού.

Μια νέα σημαντική βελτίωση στην τεχνική της διάγνωσης αλλοιώσεων του μαστού παρουσιάζει 70% ποσοστό αξιοπιστίας ανίχνευσης προκαρκινικών βλαβών ή και καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Η νέα πρωτοποριακή τεχνική συμπληρώνει την οπτική εξέταση, χρησιμοποιώντας ένα μικρό βουρτσάκι μόλις 0,5mm,με σκοπό τη δειγματοληψία κυττάρων.

Πιο αναλυτικά, το βουρτσάκι εισέρχεται στη θηλή μέσω του γαλακτοσκόπιου και εξέρχεται με συγχρονισμό αναρρόφησης έχοντας συλλέξει το απαραίτητο δείγμα, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται με ειδική τεχνική (σε υγρή φάση) στο εργαστήριο. Η διαδικασία επιτυγχάνεται με μέθη, εντελώς ανώδυνα και χωρίς πόνο ενώ η «έκλυση» και το «βούρτσισμα» γίνονται την ίδια στιγμή. Ο χρόνος διάρκειας της εξέτασης είναι από 20 έως 30 λεπτά, ενώ μέχρι στιγμής η μέθοδος δεν έχει παρουσιάσει καμία επιπλοκή.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι έρευνες έδειχναν πως η μέχρι πρότινος τεχνική, είχε μόλις 20% επιτυχία στην ανίχνευση των μαστοπαθειών, ενώ πλέον με τη νέα βελτιωμένη διπλή τεχνική το ποσοστό επιτυχίας έχει υπερ-τριπλαστιαστεί. Την τεχνική «duct lavage-duct brushing» εφάρμοσε με το mammary pump, για πρώτη φορά, ο καθ. Στέφανος Ζερβούδης, χειρουργός-μαστολόγος, συνεργάτης της ΡΕΑ.