Η Πλαστική των Μαστών με λίγα λόγια.

Απο τον Πλαστικό χειρουργό
Κο. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ

Ο μαστός είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο σώμα της γυναίκας. Τονίζει τη θηλυκότητά της, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την κάνει επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την πρώτη ματιά. Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει για να αποκτήσει το τέλειο στήθος.
Τα σημαντικότερα προβλήματα των μαστών είναι τα εξής:
Μέγεθος, σχήμα, χαλάρωση και πτώση. Επιπλέον η πλαστική χειρουργική μπορεί να προσφέρει λύση αποκαθιστώντας τους μαστούς μετά από μαστεκτομή, λόγω κακοήθους νεοπλασίας (καρκίνου).

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ:

Στην περίπτωση μικρών ή σχεδόν ανύπαρκτων μαστών, δηλαδή σε υποπλασίες ή απλασίες μαστών, συστήνεται η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Μέσω μιας ημικυκλικής τομής, στο όριο μεταξύ  θηλής και δέρματος, τοποθετούνται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ ή κάτω από το περιμύιο (μεμβράνη που καλύπτει τον μυ) και έτσι προσδίδουν τον όγκο και την προβολή που λείπει από το σημείο.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ;

Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την αίσθηση και τον έλεγχο του στήθους μετά την τοποθέτησή τους;
Τα σιλικονούχα  ενθέματα είναι τελείως αδρανή υλικά, τα οποία διαθέτουν έγκριση από οργανισμούς παγκόσμιου κύρους, όπως το FDA και χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια χωρίς παρενέργειες.
Οι αυξομειώσεις του μαζικού αδένα ,καθώς και ο θηλασμός μετά την εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζουν λόγω της θέσης του ενθέματος που είναι κάτω από το μυϊκό σύστημα της περιοχής ή το περιμύιο.
Για τον ίδιο λόγο και η μαστογραφία προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ:

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η δημιουργία κάψας γύρω από το ένθεμα. Η τοποθέτησή τους όμως, κάτω από τους μύες ή το περιμύιο, καθιστά πολύ μικρή την πιθανότητα αυτή.
Αν και σπάνια , τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα. Τέλος, ενδέχεται να παρατηρηθεί υπό ή υπέρ ευαισθησία της θηλής, που αποκαθίσταται όμως σε μερικές εβδομάδες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Μετά την επέμβαση που διαρκεί 1-3 ώρες, το στήθος καλύπτεται με ελαστικούς επιδέσμους οι οποίοι αλλάζονται σε 5-7 ημέρες.
Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο για μία ημέρα, ενώ μια ενόχληση διαρκεί για περίπου 2 ημέρες. Μετά την πρώτη αλλαγή, η ασθενής φορά ειδικό στηθόδεσμο για 3 εβδομάδες, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται σε 16 ημέρες.
Στην αυξητική, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα, ενώ τα τελικά σε ενάμιση με δύο μήνες.

ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ:

Η μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία, είναι αιτία πόνου στον αυχένα, την ωμοπλάτη και τη σπονδυλική στήλη, στην οποία μάλιστα προκαλεί διάφορες στρεβλώσεις.
Επίσης δερματικές φλεγμονές ταλαιπωρούν την ασθενή. Η λύση είναι η μειωτική μαστών, η οποία γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με τη φόρμα και τις ενδείξεις του μαστού.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ:

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάπλαση των μαστών μετά από μαστεκτομή λόγω καρκίνου, επιτελείται σε τρία στάδια.
Έτσι η πλαστική χειρουργική προσφέρει ξανά στην ασθενή όμορφο στήθος, που δεν διαφέρει από το φυσιολογικό και η γυναίκα δεν διαχωρίζεται και δεν στιγματίζεται κοινωνικά ως πάσχουσα.
Ανεπιφύλακτα πιστεύω ότι το όμορφο στήθος είναι ένα από τα γυναικεία θηλυκά χαρακτηριστικά που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και την άνεση στην συμπεριφορά της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η αυξητική μαστών είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση στις γυναίκες και ιδίως στις νέες και την έχουν τολμήσει πάνω από 4.300.000 παγκοσμίως.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ
Κ.  ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ
Μέλος της Ελληνογαλλικής μονάδας μαστού ΡΕΑ.