Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής και διδακτικής του δραστηριότητας, ο Καθ. Σ. Ζερβούδης επισκέφθηκε την Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ντακάρ στη Σενεγάλη. Εκεί, πραγματοποίησε διαλέξεις για τις νέες σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές (γαλακτοσκόπηση και ογκοπλαστική για καρκίνο του μαστού) καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, συζήτησε στα πλαίσια ογκολογικού συμβουλίου, με τους συναδέλφους του: Καθ. A. Dem και Καθ. S. Ka δύσκολες περιπτώσεις και επιπλέον, πραγματοποίησε ιατρείο μαστού.

Ο Καθ. Σ. Ζερβούδης εντυπωσιάστηκε με το υψηλό επίπεδο χειρουργικής των συναδέλφων του, που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συγκριτικά με εκείνες στην Ευρώπη. Μάλιστα, παρατήρησε ότι δυστυχώς, οι γυναίκες σε αυτήν τη χώρα, προσέρχονται στον ιατρό σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο, μη έχοντας ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (μαστογραφία screening).

Εκτός από τα ανωτέρω, έκανε διαλέξεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αποτελεί την πρώτη αιτία καρκίνου στην Αφρική και που δυστυχώς, πολύ λίγες γυναίκες κάνουν τεστ ΠΑΠ και ελάχιστες εμβολιάζονται.

Τέλος, ύστερα από αυτήν την επίσκεψη, άνοιξε μια “γέφυρα” με τον Αφρικανικό σύνδεσμο, παράρτημα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Μαστολογίας (MANOSMED), με υπεύθυνους τον Καθ. O. Omar και τον Καθ. T. Youssef από την Αίγυπτο.

zer2 zer15 zer14 zer13 zer12 zer11 zer10 zer9 zer8 zer7 zer6 zer5 zer4 zer3