16η Ημερίδα Ενδοκρινολογίας της Γυναίκας, 17 Δεκεμβρίου 2016, Αθήνα

Ο Καθ. Σ. Ζερβούδης προέδρευε στο στρογγυλό τραπέζι του καρκίνου του μαστού, στη 16η ημερίδα Ενδοκρινολογίας της γυναίκας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου και επιπλέον, ανέπτυξε το θέμα της επιδημιολογίας και της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Στην επιδημιολογία, τόνισε την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού, αλλά τη μείωση της θνησιμότητας λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και της βελτίωσης με τις καινούργιες θεραπείες.

Επίσης, ο Καθ. Σ. Ζερβούδης τόνισε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως την αυξημένη πυκνότητα των μαστών, την κληρονομικότητα, το οικογενειακό ιστορικό και την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ επισήμανε ότι οι μελέτες δίνουν μια πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου σε χορήγηση ορμονών που ελαχιστοποιείται όμως όταν χρησιμοποιούνται φυσικές ορμόνες.

Στη διάγνωση, επισημάνθηκε η σημασία της μαστογραφίας από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα, ο συμπληρωματικός ρόλος του υπερηχογραφήματος μαστών που αποτελεί το «τρίτο χέρι» του μαστολόγου και σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η χρησιμότητα της μαγνητικής τομογραφίας μαστών, αλλά που σε αρκετές περιπτώσεις δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα (υπερεκτίμηση της αλήθειας).

Τέλος, επισημάνθηκε το γεγονός ότι η αντικειμενική διάγνωση βασίζεται όχι τόσο στην παρακέντηση, αλλά στη βιοψία (mico ή macro) που θα δώσει ακριβείς πληροφορίες με την ιστολογική ταυτοποίηση της βλάβης.

Δείτε όλο το πρόγραμμα της ημερίδας στο:

http://researchreproduction.gr/site/HMERIDES/16th%20meeting/16%20Meeting.pdf