Μεταπτυχιακό μάθημα του νοσοκομείου ΡΕΑ,ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ,08/12/2016

Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μαθημάτων του νοσοκομείου «ΡΕΑ» ανέπτυξε σήμερα Πέμπτη 8/12 /16 η κυρία Τσαούση Ιωάννα τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του ιού των κονδυλωμάτων HPV, που εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού άνω 60% των ζευγαριών και από τα οποία ένα μικρό ποσοστό εξελίσσεται σε προκαρκινική βλάβη και Ca τραχήλου.

Η δυνατότητα να προφυλαχθούν οι γυναίκες υφίσταται χάρη των εμβολίων που προστατεύουν σε ποσοστό Ca τραχήλου άνω 97%,Ca κόλπου-πρωκτού-αιδοίου και φάρυγγα άνω 95%.

Το τετράδυναμο εμβόλιο προστατεύει και για τα κονδυλώματα : εξωτερικές κρεατοελιές γεννητικών οργάνων που οφείλονται συνήθως στους τύπους 6-11 και για τα δύο βασικά στελέχη που προκαλούν Ca τραχήλου 16-18.

Το εμβόλιο είναι ακίνδυνο , δεν παρουσιάζει επιπλοκές περισσότερο από οποιοδήποτε εμβόλιο, είναι η μόνη φορά που ένα εμβόλιο προφυλάσσει από τον καρκίνο.

Πρέπει να ενθαρρύνεται να χορηγείται και από την μικρή ηλικία των κοριτσιών και πολλοί συνιστούν να γίνει και στα αγόρια για μείωση της μεταδοτικότητας.

Τέλος αναμένεται στην Ελλάδα το εννιάδυναμο εμβόλιο που θα προστατεύει για ακόμα περισσότερα στελέχη HPV.

Αν.Καθ.Σ.Ζερβουδης,Δρ.Ι.Τσαουση,Καθ.Γ.Κρεατσας